Ligestilling

 

Siden 2018 har Eva arbejdet målrettet for bedre muligheder for alle børn, ligestilling på alle niveauer, for et bedre klima og en grønnere natur. Læs her nogle udvalgte beretninger om, hvad Eva har opnået på ligestillingsområdet.

 
Sk%C3%A6rmbillede+2020-04-21+kl.+10.48.50.jpg

Frit valg af titel

I 2018 foreslog Eva, at kvindelige rådmænd fremover skal kunne kalde sig rådkvinde, og at man skal kunne vælge titlen ‘forperson’ eller ‘forkvinde’ som alternativ til ‘formand’. Målet for Eva var ganske enkelt at inkludere både kvinder og LGBT+ personer ved at give frit valg af titler. Forslaget blev vedtaget i Byrådet og fik stor opbakning fra forskellige fagpersoner.

Foto: Henning Bagger © Scanpix

Untitled+design+%2813%29.jpg

Imødekommende uddannelses- og arbejdsmiljøer

I Aarhus kommune har vi en række områder, hvor forskellige grupper er underrepræsenterede. Det kan handle om alder, køn, social baggrund, etnicitet eller handicap. Fx mangler vi i Aarhus Kommune mænd inden for omsorgsfagene, ligesom vi på nogle uddannelser og i nogle bestyrelser i stor udstrækning mangler hhv. mænd eller kvinder. Eva foreslog i 2019, at få undersøgt, hvordan vi via adfærdsdesign kan stille redskaber og metoder til rådighed på relevante områder og for relevante personer, med henblik på at opnå større diversitet og balance i forhold til relevante underrepræsenterede grupper.

 

Bedre tilgængelighed for borgere med handicap

At føle sig som en del af samfundet er enormt vigtigt for individets selvopfattelse og udvikling. Det er ekskluderende for de mennesker, der har færre muligheder end flertallet, at man pga. fysiske barrierer helt enkelt ikke kan være de samme steder som sine medborgere. Eva foreslog derfor i Byrådet i 2019, at kommunen tager konkrete skridt mod at gøre byen mere tilgængelig og mere hensynsfuld over for de tilgængelighedsudfordringer som borgere med handicap har. I Aarhus Kommunes handicappolitik fra september 2019 blev tilgængelighed i byrådet en central del af indsatsen.

Untitled+design+%2814%29.jpg

Ligestillingsspecialist

I 2019 foreslog Eva, at Aarhus Kommune undersøger potentialet i at oprette en specialistfunktion med det formål at give råd, sparring og vejledning med henblik på at fremme ligestilling og diversitet. En ligestillingsspecialist kunne skabe merværdi gennem arbejde med ligestilling og diversitet inden for vejledning, markedsføring, adfærd, ledelse og rekruttering.

 
Untitled+design+%2812%29.jpg

diversitet i udvalg og bestyrelser

Byrådet vedtog i 2006, at når der i kommunalt regi nedsættes råd, nævn, kommissioner, udvalg, bestyrelser, komiteer og lignende, skal begge køn være repræsenteret og det underrepræsenterede køn med mindst to repræsentanter. Desværre består mange bestyrelser i Aarhus ensidigt af det ene køn. Derfor foreslog Eva, at der ved indstillingen af en person til en bestyrelse altid bør være et ligestillingsalternativ af det modsatte køn. Denne metode bruges flere steder, og giver et skærpet fokus på balance i sammensætningen af udvalg og bestyrelser.

elim-viol-ag-women_960.jpg

Indsatser mod vold og social kontrol i familien

Desværre oplever især kvinder og børn stadig social kontrol, der hæmmer deres muligheder for at leve et godt liv. Social kontrol findes i mange afskygninger, og negativ social kontrol defineres af Socialstyrelsen som handlinger, styring, kontrol eller sanktioner, der i væsentlig grad hæmmer eller begrænser den enkeltes livsudfoldelse, adfærd, valg og rettigheder. Eva foreslog derfor i 2019 og 2020 en række indsatser, der kan komme social kontrol til livs: blandt andet at undersøge behovet for en børne- og familiepædagogisk fagperson og indsats på krisecentrene, samt et større fokus på tidlig hjælp og behandlingstilbud til den voldsudøvende part i familien.

Foto: UN Women